Mensen brengen gemiddeld 90% van hun tijd binnen door, waarvan 70% op het werk. Het is daarom belangrijk dat zij in een gezonde en aangename omgeving kunnen werken. Een goede luchtkwaliteit heeft een directe impact op de mate van de productiviteit, ziekteverzuim en het behouden van personeel. Bovendien draagt het op orde hebben van de luchtkwaliteit in een gebouw ertoe bij dat de klachten hierover afnemen. Het in kaart brengen en continue monitoren geeft de mogelijkheid om de impact van goede luchtkwaliteit en eventuele verbeteringen zichtbaar te maken.
Het effect van vervuilde lucht
Vervuilde lucht kan leiden tot een groot aantal gezondheidsklachten waaronder:
- Luchtweg gerelateerde klachten
- Irritatie aan de ogen en huid
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen bij het werken
- Optreden van allergische reacties
Oorzaken van luchtvervuiling op het werk.
Zonder dat je het in de gaten hebt kan de lucht op het werk van slechte kwaliteit zijn en daarmee voor veel klachten zorgen. Dit kan komen door de aanwezigheid van vervuilende stoffen in de lucht. Daarom is het continu monitoren van de luchtkwaliteit, luchtverversing en het wegnemen van de oorzaken erg belangrijk. Vervuilde lucht ontstaat meestal door:
- Slechte ventilatie
- Stoffen die tijdens werkprocessen vrijkomen zoals zaagmachines, assemblage en spuitcabines
- Uitstoot van kantoorapparatuur zoals printers, faxen en kopieerapparaten
- Opname van stofdeeltjes van kleding en vloerbedekking
- Micro-organismen zoals schimmels en bacteriën doordat de lucht vochtig is
De mens als vervuiler
Lucht op de werkplek wijkt vaak af van buitenlucht. Op de werkplek kunnen de concentraties van stoffen, gassen en dampen door werkprocessen veel hoger liggen, zonder dat dit te zien of te ruiken is. Dit is afhankelijk de branche waarin men werkt. Bovendien zorgen mensen op de werkplek voor een toename van uitgeademde lucht en voor stofdeeltjes in de lucht vanwege kleding en de slijtage van huishoudelijk textiel en vloerbedekking. Op elke werkplek is het daarom van belang dat de vuile lucht wordt vervangen door verse lucht. Het filteren van de vuile lucht biedt meestal geen oplossing vanwege de gassen. Daarom ligt ventileren met buitenlucht voor de hand.
De ARBO wet/KB werkplaatsen België met betrekking tot luchtverversing
De eisen die aan de luchtkwaliteit op de arbeidsplaats worden gesteld:
- Op de arbeidsplaats is voldoende niet-verontreinigde lucht aanwezig
- Luchtverversingsinstallaties zijn altijd bedrijfsklaar
- Luchtverversingsinstallaties functioneren zodanig dat werknemers niet aan hinderlijke tocht worden blootgesteld
- Luchtverversingsinstallaties zijn voorzien van een controlesysteem dat storingen in de installatie signaleert voor zover dat noodzakelijk is voor de gezondheid van de werknemers
Luchtverversing mag zowel via de mechanische manier (ventilator) als via de natuurlijke weg plaatsvinden (tocht). Een open raam biedt zelden voldoende ventilatie als de ruimte aan de tegenovergestelde wand geen luchtdrukverschil heeft. Bij lokale verwarming is vrijwel altijd ventilatie aanwezig vanwege het feit dat warme lucht opstijgt. (Schone) koude lucht kan vervolgens de plaats innemen van de warme lucht die via het plafond de ruimte kan verlaten. Op deze wijze vindt ook ventilatie plaats.
De aanbevelingen voor luchtverversing
Door een gebrek aan ventilatie kan een opeenhoping van luchtverontreinigingen afkomstig van bronnen binnenshuis ontstaan. Belangrijke bronnen zijn:
- bouw- en afwerkmaterialen
- verbrandingstoestellen
- meubilair en stoffering.
Deze bronnen leveren naast fijnstof een mix van vluchtige organische stoffen en stikstofdioxiden. De volgende maatregelen zijn van belang voor luchtverversing:
- Installeer een efficiënt ventilatiesysteem.
- Vervang stoffilters in het ventilatiesysteem regelmatig en maak de kanalen schoon.
- Plaats printers, faxen en kopieerapparaten die meer dan 5000 kopieën per maand produceren in een aparte ruimte met voldoende ventilatie.
In gebouwen of kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Bij industriële werkplekken zal 50 m³/uur ruim voldoende zijn. Vanwege allerlei processen zal de ventilatie berekend moeten worden met als uitgangspunt alle mogelijke vormen van verontreiniging. Luchtverversing mag nooit leiden tot hinderlijke tocht. Tocht wordt volgens de normen als hinderlijk ervaren zodra de luchtsnelheid boven de 0,15 m/s komt (in de zomer mag dit 0,25 m/s zijn). Beter is de tocht niet boven de 0,1 m/s te laten komen.
Hoe regelen wij bij BOW het klimaat van onze boxen?
Onze boxen zijn standaard voorzien van een plug & play klimaatsysteem. Dit betekend dat er geen bouwtechnische aanpassingen getroffen hoeven te worden om de BOW boxen te plaatsen op je kantoor. Bestaande klimaatsystemen en ventilatiekanalen hoeven niet verlegd te worden. Ons mechanische ventilatiesysteem zorgt voor verse luchttoevoer in de box. De lucht wordt uit de kantoorruimte gezogen en in de BOW box geblazen via het dakpaneel. Voor een aangenaam werkklimaat is een goed werkend klimaatsysteem rondom de BOW box een vereiste. Ons mechanische klimaatsysteem is uiterst stil en zorgt ervoor dat het in de BOW box nooit warmer dan 1,5 graden Celsius wordt in vergelijking met het omringende kantoor.
In samenwerking met Duco ventilation ontwikkelden wij een CO2 gestuurd klimaatsysteem. De Duco silent is een krachtige centrale afvoerventilator met gelijkstroommotor. Deze compacte, krachtige en uiterst energiezuinige ventilator voert vochtige en/of vervuilde lucht af waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. De meegeleverde sensor meet constant het CO2-gehalte in de BOW box en past automatisch de afzuiging aan op het gebruik. Het systeem berust op het principe van overdruk en onderdruk. Via natuurlijke convectie zal er schone lucht van de omgeving naar binnen worden gezogen, hier is dus geen geforceerde actie voor nodig. Het CO2 gestuurde klimaat wordt afgesteld op de door jou gekozen BOW configuratie voor maximaal werkcomfort.
Of je nou kiest voor de (beeld)belplek, concentratie werkplek of een groot directievertrek, met BOW heb je een blijvend prettig werkklimaat. Zonder bouwtechnische aanpassingen aan je kantoor. Ben je geïnteresseerd in de modulaire kantooroplossingen van BOW? Ervaar het aangename klimaatsysteem in een van onze showrooms!