Het kantoor verandert in sneltreinvaart: van een bak beton die je eerst zelf op maat moet maken (om er vervolgens jaren aan vast te zitten) in iets dat je in precies de juiste vorm tot je neemt op het moment dat je dat nodig hebt. Hierbij heeft zich een drietal categorieën afgetekend het afgelopen decennium: co-working, units en kantoor-op-maat.
Bij de eerste twee hiervan heeft de transformatie van product tot dienst al plaats gehad: als je groeit, krimpt of je organisatie zelf doorontwikkeld dan schaal je het aantal desks en/of units eenvoudig op- of af.
Vanuit de aard, zoals de naam ook al doet vermoeden, is dat bij het kantoor-op-maat ingewikkelder. Ingewikkeld binnen twee dimensies, zowel fysiek en qua “persoonlijkheid”. Hiervoor moest de oplossing nog worden ontwikkeld: 100% adaptieve inrichtingen met voor elke organisatie een persoonlijke touch.
Alle producten hierbij moeten dan niet alleen uit voorraad leverbaar maar ook nog eens herbruikbaar zijn: bij jezelf of elders. Duurzaamheid en flexibiliteit alle kanten op dus.
Een “ding” dat hier dan ook direct bij getackeld is de totale montage- en installatie-traject: dit moet eenvoudig verworden tot assembleren. Dit dan op zo’n manier dat je, zoals in “standaard” inbouw-trajecten, opeenvolgende vaklieden uit de diverse bouwkundige- en installatie-technische disciplines niet langer nodig hebt. Iedereen met twee rechterhanden zou dit moeten kunnen uitvoeren.
Idealiter zouden deze uitgangspunten ook terug moeten komen in het oorspronkelijke productieproces: industrialisatie dus. Industrialisatie van het bouwproces waardoor je op de bouwplaats louter nog de assemblage overhoudt.
Ook het personaliseren van de interieurs moet “smart” worden gemaakt. Hierbij dan aandacht voor zaken als afstijl-pakketten, slim kleurgebruik en high-impact-signing.
De weg is ingeslagen en wellicht dat achteraf blijkt dat Corona ook dit proces heeft versneld heeft…